Arykanda
Likya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olduğunu kanıtlayan ismiyle Arykanda (Ary-ka_wanda), "yüksek kayalığın yanındaki yer" anlamına gelmektedir.
Kent, Finike-Elmalı yolunun ortalarındaki Arif Köyü sınırları içinde, sarp bir kayalığın eteklerine kurulmuştur.
Arykanda, özellikle Helenistik ve Roma dönemlerinde yoğun bir şekilde iskan edilmiştir. Roma Dönemi'nde güvenli bir konaklama yeri olarak büyüyen; aynı zamanda kereste ticareti ile de zenginleşen bir kenttir.
Tarihinin çok daha eskiye gittiği bilinmekle birlikte, yerleşimde keşfedilen en eski kalıntılar M.Ö. 4. yüzyıla tarihlendirilen kaya mezarları ile Helios Tapınağı'dır. Mevcut yapıların büyük bölümü ise Arykanda'nın en parlak dönemini yaşadığı M.S. 2. ve 3. yüzyıllara aittir.
İmparator Hadrian Dönemi'ne tarihlendirilen odeon; odeonun hemen arkasında yer alan, iyi korunmuş tiyatro; spor gösterileri ile yarışların yapıldığı stadion; kentin kalbi diyebileceğimiz agorada bazı kayaların oyulmasıyla yapılmış dükkanlar; kentin meclis binası olan bouleuterion; güneş tanrısı Helios adına yapılmış tapınak ve bir bölümü mozaik taban kaplamasına sahip villalar, kentin dikkat çeken yapılarından bazılarıdır. "Büyük hamam-gymnasium kompleksi", Arykanda'nın hem en görkemli hem de günümüze en iyi durumda gelmiş yapısıdır. Nekropol alanında ise anıtsal mezar yapıları mevcuttur.
Konumu nedeniyle kademeli teraslar halinde düzenlenmiş olan Arykanda, tarihi yapılarının yanı sıra tüm vadiyi gören panoramik manzarası ile de etkileyici bir kenttir. Antik kenti çam ve sedir ağaçları arasında, güneşin etkisini fazla hissetmeden gezebilirsiniz.