Antalya Etnografya Müzesi
Osmanlı Dönemi’nden kalan iki tarihî konağın düzenlenmesiyle meydana getirilen Antalya Etnografya Müzesi, kent merkezinin turistik bölgesi Kaleiçi’nde bulunuyor.
Bulunduğu konuma göre Alt ve Üst Konak olarak ayrılan müzenin Alt Konak kısmında Türk-İslam eserleri, Üst Konak kısmında ise Antalya halkının Osmanlı Dönemi’ndeki günlük yaşamına dair objeler, canlandırmalar eşliğinde sergileniyor.
Alt Konak bölümünün ilk katında, Kaleiçi’nde gerçekleştirilen kazılarda keşfedilmiş eserlerin yanı sıra Aspendos Tiyatrosu’nun saray olarak kullanıldığı Selçuklu Dönemi’ne ait çini parçalar sergileniyor. Osmanlı eserleri arasında ise İznik, Kütahya ve Çanakkale gibi dönemin seramik merkezlerinin üretimi olan parçalar ve el yapımı cam ürünler mevcut. İkinci kat, Osmanlı Dönemi silahları ile diğer günlük kullanım objeleri ve hat sanatı örneklerine ayrılmış durumda.
Canlandırmaların önemli yer kapladığı Üst Konak’ta, Osmanlı Dönemi’nde Antalya’da ev yaşamı, farklı odalarda ve döneme özgü eşyalar ile birlikte veriliyor. Yine Antalya kültüründe önemli yeri olan Yörük yaşamı da canlandırmalarla hayat buluyor.
Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait kitabeler, gülleleri ile birlikte toplar ve mezar taşları ise konakların bahçesinde görülebilecek parçalar.